info 3D printen: toepassingen

Vuurwapens printen

3D-printers kunnen al langer plastic vuurwapens afdrukken, maar het is pas onlangs dat er voor het eerst een pistool geprint is van metaal. En het werkt. Het Amerikaanse bedrijf Solid Concepts heeft een klassiek wapen uit 1911 nagemaakt. Het wapen werd al 500 keer met succes afgevuurd. Het bedrijf wou met het wapen vooral laten […]

Desserten printen

Researchers aan de Cornell University begonnen in 2007 al excuses te bedenken om 3D-printers in de keuken te zetten. Met het Fab@Home concept is het mogelijk om chocolade, kaas, kalkoen en andere ingrediĆ«nten om te zetten in gepersonaliseerde gerechten. De enige vereiste is dat ze door de spuit van de printer passen.  

Tandenborstel 3D printen

Op het eerste zicht lijkt deze tandenborstel meer op een behaard gebit. Blizzident, de ontwerpers van de borstel, garanderen echter dat de tandenborstel uw tanden in zes seconden volledig schoon krijgt. De borstels treden in werking door te kauwen.  

Koraalriffen 3D printen

De koraalriffen in de Perzische Golf staan al langer onder druk. Vooral de hevige overbevissing is daarvan de oorzaak. Reef Arabia wil daar iets aan doen. De firma houdt zich bezig met plaatsen van kunstmatige riffen voor de kust van Bahrein. De kunstmatige riffen, afkomstig uit een 3D-printer, vormen een basis voor de groei van […]

Organen printen op maat

Wetenschappers aan de University of Iowa onderzoeken het proces van ‘orgaanprinting’. Hun doel is organen te produceren met behulp van een 3D-printer en zogenaamde ‘bio-inkt’. Het onderzoek staat nog in zijn kinderschoenen, maar zou in de toekomst een oplossing kunnen zijn voor het probleem van de lange wachtlijsten voor orgaantransplantaties.