Wat is 3D scannen ?

Wat is 3D scannen ?
3D scannen is eigenlijk het tegenovergestelde van 3D printen.

Een 3D scanner is een apparaat dat een beeld maakt van een driedimensionale omgeving zoals ook een fotocamera met flitser dat doet, met als extra dat van elk vastgelegde punt in de ruimte ook de afstand tot het apparaat wordt vastgelegd. Het resultaat is een driedimensionale puntenwolk, die kan worden gebruikt als basis voor driedimensionale reconstructie in bijvoorbeeld een CAD-pakket.
Bron: Wikipedia

 

Waarom 3D scannen ?

Met een Computer Aided Design (CAD)-programma kunnen we eenvoudige 3D objecten opmaken. Maar wanneer we gecompliceerde voorwerpen willen omzetten in 3D kunnen we sneller en eenvoudiger gebruik maken van 3D scannen.
Het grote voordeel van scannen, is dat ook van complexe vormen – zoals dubbel gekromde vlakken – een exact 3D-model kan worden gemaakt.

 

Hoe werkt een 3D scanner ?
Een 3D scanner is in staat een driedimensionale omgeving in kaart te brengen en te vertalen naar een digitaal 3D model. Van elk punt dat in een bepaalde ruimte wordt vastgelegd, wordt de afstand tot de 3D scanner gemeten.

Dit wordt gedaan door middel van een laser-afstandsmeter in de 3D scanner, waarbij een dunne laserlijn op een fysiek object wordt geprojecteerd. De afstand tot het object wordt zowel in de hoogte, breedte als diepte gemeten en het tijdsverschil tussen het inschakelen van de laserlijn en het opvangen van de reflectie kan worden omgerekend naar de afstand. Om een driedimensionaal model te verkrijgen, dient het object minimaal vanaf vier zijden gescand te worden.

Alle verschillende 3D-beelden worden samengevoegd tot één model dat wordt opgeslagen als STL-bestand. Dit bestand kan rechtstreeks worden geprint of eerst nog verder bewerkt met een CAD-programma.