FabLab euh ?

Een FabLab (afkorting van het Engelse Fabrication Laboratory), is een coöperatieve werkplaats waar kinderen, jongeren en volwassenen, uitvinders en ontwikkelaars, op een creatieve manier met technische innoverende apparatuur hun ideeën kunnen uitwerken. Naast de klassieke werktuigen zijn er ook meer gesofisticeerde, innoverende toestellen aanwezig zoals bijvoorbeeld 3D printers, laser cutters en een CNC-houtfrees.

 

ultimakerlaser cutter cnc hout

Naast deze toestellen is er ook de mogelijkheid om via verschillende soft- en hardware voorzieningen allerlei voorwerpen te bouwen en te programmeren (Arduino – Dwengo – Raspberry Pi – Little Bits).

Gaande van eenvoudige programmeermodules tot gesofisticeerde Robotica.

 

Maakplaats

Een FabLab is een omgeving waar nieuwe zaken gecreëerd worden, waar kennis, ervaringen en contacten met elkaar gedeeld worden. In deze Open Source omgeving draait alles rond kruisbestuiving.
Het is belangrijk dat verschillende leeftijdsgroepen en verschillende opleidings niveaus, ongeacht de hoeveelheid kennis en ervaring, ongeacht de afkomst, achtergrond of leeftijd, met elkaar in contact komen, om van elkaar te leren.

 

Het uiteindelijke doel is om samen of individueel coole dingen te maken !
Lees hier het FabLab Charter.

 

Andere FabLab's België
Andere FabLab's wereldwijd