Wat is lasersnijden ?

SNIJDEN
Lasersnijden is een bewerkingstechniek waarmee materialen door middel van een laser op maat en in de juiste vorm (soms zeer complex) worden gesneden (cutting).
ook wel: niet-verspanende  bewerkingstechniek

image_preview  laser_cut_jewelry_-_wooden_collier_-_creative_use_of_technology_5_

GRAVEREN
Deze techniek kan ook gebruikt worden om te graveren (engrave) in materialen.

08_Holzgravur_400x300 lasergravure_plexi_-_Google_zoeken Metaal_alu_3

 

Een lasersnijder (lasercutter) werkt net zoals een printer en is dus ook met uw computer verbonden (meestal via een USB-aansluiting).
De digitale ontwerpen kunnen met alle gangbare grafische software opgemaakt worden en zo naar de lasersnijder en/of -graveermachine gezonden worden.

 

comuter&cutter

 

 

Waarvoor wordt een lasersnijder (lasercutter) gebruikt?
De laser vormt een belangrijk onderdeel van de lasersnijmachine. Met de intensiteit van de laserstraal kan materiaal worden gesneden. Dit snijden gebeurt doordat het materiaal dat onder de laser wordt aangebracht smelt en verdampt door de enorme plaatselijke hitte van de laserstraal.

Omdat de laser (de lichtbundel) slechts een fractie van een millimeter is kan een zeer dunne gleuf worden gemaakt in het materiaal.
Lasersnijden is een relatief zeer snel proces.

Afhankelijk van het vermogen kunnen verschillende materialen gesneden worden. Om te graveren is een lager vermogen nodig.

 

Voordelen van lasersnijden

  • Lasersnijmachines kunnen complexe vormen uitsnijden. Deze worden in een computer voorgeprogrammeerd. De vormvrijheid van lasersnijmachines is zeer groot.
  • Met een lasersnijmachine kunnen we ook graveren in producten.
  • Een ander belangrijk voordeel van lasersnijden is de snelheid waarmee gewerkt kan worden. Binnen een paar minuten kan door middel van een lasersnijmachine een complexe vorm uit plaatstaal worden gemaakt.
  • De snede is zeer nauwkeurig. Hierdoor ontstaat nauwelijks materiaalverlies. Een laser kan in het midden of op elke plek van de plaat beginnen met snijden. In een computerprogramma kan een berekening worden gemaakt hoeveel vormen er maximaal uit een plaat kunnen worden gehaald. Veel lasersnijmachines berekenen automatisch hoe de verschillende vormen als een soort puzzel uit een plaat moeten worden gehaald om het materiaalverlies zoveel mogelijk te beperken.
  • Doordat er geen direct contact is met het werkstuk (enkel de laserstraal maakt contact) dienen de te graveren stukken dan ook niet ingeklemd te worden, wat de werksnelheid ten goede komt.

Voordelen van lasergraveren

 

  • Door de lichtbundel in 256 stappen te regelen kunnen afbeeldingen in evenzovele grijstinten worden afgebeeld. Hierdoor ontstaat de unieke mogelijkheid foto’s af te beelden op allerlei verschillende materialen.
  • Lasergravures zijn onuitwisbaar.
  • Lasergravures zijn uiterst precies, daardoor kunnen wij perfect foto’s graveren in allerhande materialen zoals inox, hout, spiegels, graniet en acrylaat plexi.

 

 

Bron: Technischleren.nl